繼Diablo 3熱潮後,最近又有幾款FPS遊戲作品推出,想玩得揮耍自如,除了個人技術,滑鼠幫助都不能忽視。不過,如果大家只想花百幾蚊過下手癮,最近Elephant Dragon War (戰龍)系列還有一款性價比選擇,除了具備Laser感光及DPI轉換,手形更是同系列之首,要是追求大手形更要多加留意。

▲Elephant Dragon War Association -Dragunov (以下簡稱Dragunov) 屬於大手形設計,左右對稱,而且厚身,條件完全附合大手形玩家。

▲Dragunov 擁有標準五鍵設計,另外還有調較DPI專用鍵在滑輪後方。

▲DPI設定上,支援四檔單向轉換,分別支援800、1600、2400及3200 dpi 四個選項。

▲  Dragunov 採用 Laser 感光元件,但就眼睇有點似藍光光學。

▲USB採用附有主題設計的特大接口,而線材亦有藍黑間繩包著。

▲Dragunov沒有專用軟件,但官方亦建議使用 X-Button 來更改鍵功能設定

▲ 隨盒附送一塊薄身布質 Mouse Pad,雖然質素只屬一般貨色,但要求唔高都足夠一般使用。

總結:

Elephant DRAGON WAR Association- Dragunov 主要針對入門 Gamer,規格只有標準五鍵及dpi 轉換,老實說有點過於簡單,但考慮到定價僅 $138 仲有 MousePad 附送,作為入門 Gaming Mouse 都算抵用。

試玩評語 蛇仔

Dragunov 具大手形設計,雖然適合筆者手形,但對稱設計反而唔係咁舒服,原因如果使用手勢屬「1-2-2」,無名指及尾指會感覺唔自然,即使可以緊貼滑鼠,但仍要用力保守姿勢。操控方面,滑鼠重心平均,但重量較高,加上摩擦面唔多,推動時都要少少用力,但整體無損在遊戲時效準性。

型號:Elephant DRAGON WAR Association – Dragunov
移動制式: Laser光學
手形:大, 高身, 左右手使用
鍵數:五鍵、DPI鍵 (單向)
DPI: 可自訂式 四段式按鍵
備註: 附送 MousePad
軟件:有(第三方 X-Button)
保用:1年

建議零售價: $138
查詢: Wega Hong Kong (2742 2740)

About these ads