打機想將自己既戰積公告天下,除左本身要練得一身好「武功」之外,電腦硬件當然唔少得啦。不過,如果打FPS依類需要大量電腦資源既遊戲,唔好話要錄片,玩都成問題。因此又要自己打得順暢錄得輕鬆,以前唯一方法就係開多台電腦去安裝Capture card將本來打機影像錄起,就咁聽都相當麻煩。因此,近期AverMedia就推出一張自稱可不耗電腦資源並錄影60fps遊戲影像既Live Gamer HD,到底張卡係咪咁厲害,即時為大家分解。

如果跟以住擷取卡相比,Live Gamer HD最大賣點就係一台電腦搞掂錄製及輸出60fps 1080P畫面。以住產品都需要經由電腦處理影片,同時進行高解析度遊戲只能放棄遊戲特效或者錄影質素。換言之,只要將顯卡影像輸入至Live Gamer HD就可以保證有60fps 1080P。

▲I/O介面設有HDMI In/Out ,另備有Audio In/Out,如非必要請選擇HDMI作音效輸入以增強錄影音質。

▲附送的錄影獨立按鍵,啟動時會發紅光,當錄影時紅光會閃爍。

▲只要將顯示卡接駁到Live Gamer HD既HDMI IN,之後再將Output連接LCD即可

▲Live Gamer HD支援Audio in不過音質比用HDMI差,軟件亦提供錄Mic功能,音訊檔會分開成mp3。

▲根據官方規格,影像係1080P時最多30fps,720P就可以有60fps,取樣最大15000kbps

▲內建Justin 串流係另一賣點,不過畫質就降到最高6000kbps傳輸,而通訊及聲音會同時輸出到串流。

由於Youtube 上傳影片只有30fps,設計只能錄影30fps其實都可以接受,不過如果係以720P 60fps作前題,咁就自己想想辦法啦。

總結:

Live Gamer HD 賣點明確,作為玩家級裝備可算交足功課,無論輸出PC畫面及PS3畫面均非常流暢,加上錄影設定設有簡單模式及專業模式,令玩家只需注意遊戲並非為Capture而麻煩一餐。而軟件內建Justin Steam功能,可見AverMedia非常細心。

Van仔 試玩評語

一機搞掂PC錄影1080P,加上直壓H.264的確係一個賣點。不過1080P只有30fps,當大家感受過720P 60fps時,其實係幾難接受返30fps,但如果只係為放Youtube,當然問題不大。用$2180就可以代替一部PC點都抵抵地,如果價錢平多幾百相信吸引力會更高咁囉。

AVerMedia Live Gamer HD
售價: $2,180
查詢: Everbest Technologies (2541 2982)

廣告