對於一般用家,打機是一種娛樂,而且一打就可能幾個鐘,因此一隻有舒適手感既滑鼠當然唔少得啦。不過又要舒服,又要平,又要有返些少功能,ELEPHANT Dragon War Leviathan 就係平平地抵玩既一隻。

Leviathan為右手專用Gaming,就咁睇外型,可以睇得出有些少似Microsoft X5,不過尾端就改圓滑咗,DPI部份改成一鍵。

設計上,DPI按鍵採用四段單向式DPI增量,提供800、1600、2400及3200,DPI改變時滾輪會變色,令用家容易分辨。

 

另一個有修改嘅部份就係四、五鍵。雖然設計同X5一樣使用上下列陣,但Leviathan 就用左平鍵設計,加上輕微弧度,姆指接近唔駛郁動就按鍵。

USB連接線採用網線+鍍金接頭處理,加埋個抗磁圈,賣相唔錯。

總結:合格有餘

就眼睇 Leviathan 好似平平無奇,但實質規格以同級產品相比仍有優勝之處。整體手感不俗之餘,有LED提示的DPI按鍵亦帶有驚喜,作為入門Gaming滑鼠, Leviathan 已經合格有餘。

Van仔 試用感想

Leviathan 雖然外型有所抄襲,但有腦嘅設計就將 X5 不足之處完全刪除,令整體手感提升。尤其四、五鍵及尾端的修改部份,加上中間部份設有防滑膠,成個設計就更緊貼手型。不過最估唔到都係轉DPI時會有LED提示。以$128都算有所交代。

型號:ELEPHANT Dragon War Leviathan
移動制式:Laser
手形:大, 高身, 對稱
鍵數:五鍵、DPI鍵 (單向)
DPI:800/1600/2400/3200 四段式
特別備註:附送布質Mouse Pad
驅動軟件: 無, 建議安裝 X-Button
保用:1年

ELEPHANT Dragon War Association – Leviathan
售價: $128
查詢: Wega Hong Kong (2742 2740)

廣告