好多時帶Notebook出街都未必會帶滑鼠,但如果長期工作就可能都會有返隻無線滑鼠,皆因都係貪佢夠方便。今次筆者就唔係介紹咩新Gaming產品,而係Rapoo新推出嘅入門無線鼠 Wireless Optical Mouse 7100P 。依款滑鼠就聲稱外殼用咗一種特別塗層,就算手汗再多防滑表面都唔會咁容易甩皮變色。對於手多嘅朋友可能都係一個唔錯選擇啊。

雖然7100P個樣就比較普通,但滾輪方面係有四向設計,如果用係個解析度細到想死嘅筆電其實都幾有用。而上面嘅DPI制就「厲害」囉,有500同1000DPI轉換,而且個DPI制係唔會著燈(後面再講),主要用係上述規格嘅筆電都無咩問題嘅…

設計上,個層聲稱嘅特別塗層就係滑鼠兩邊手握部份,手感似係磨沙加些少防滑膠嘅感覺。7100P都有提供四、五鍵,手指郁動唔算太大。

得1000DPI嘅原因就係光學制式,但設計可適應唔同材質。作為一隻便攜鼠要兩粒2A電池,真係唔算好。而底部另有開關制同接收器收納功能。

如果講到MOUSE最大賣點都係用咗5GHz接收,相對加強無線穩定性。加上NANO設計,方便快速收機免拆。

 

7100P為右手專用,高度適中但體型偏細,收納性唔算太高。

Rapoo亦有為滑鼠提供軟件,有基本改制功能,計埋四向滾輪就有9鍵設計。而改制功能最「特別」都莫過於Facebook功能,地球人唔係懶到咁掛…(**圖中綠燈係Fake人。)

Van仔 測試後感

作為一針對便攜而設嘅滑鼠,Rapoo 7100P防滑處理、手感同體型都算唔錯,不過唯獨用到2粒2A令重量大增。受恵於新光學設計,滑鼠可適應不同材質連鼠墊都慳返。而四向滾輪都算係平價鼠之中比較少有嘅規格。

移動制式:Optical
手形:小, 高身, 右手專用
鍵數:五鍵、DPI鍵
DPI:(500/1000)
驅動軟件: 有
保用:1年

Rapoo Wireless Optical Mouse 7100P
價錢:$168
查詢:VIM (3152 2768)

廣告