farcry3_opening

FARCRY 3 等左咁耐終於出到第三集,相信各位網友都努力逃出生天。唔識打? 唔緊要,因為筆者將會同大家分享爆機竅門,等大家可以玩得更輕鬆。

簡介

FARCRY 係一隻以 FPS 為主的歷險遊戲,話說一班富二代去左個孤島玩,途中被人一班海盜綁架,主角與哥哥嘗試逃走,但最終哥哥被殺同伴失散,主角背負沉重心情去開始旅程。玩法方面,FARCRY 3 同其他 FPS 遊戲唔同,除左精準射擊,戰略及暗殺都要略有研究,否則槍槍爆頭都未必夠敵人打。

技能點唔洗慳

為了增加 RPG 元素,FARCRY 今集加入技能點的設定,等大家可以一邊玩一邊有新技能消磨下。不過,如果大家千奇唔好有 RPG 心態怕點錯點,全因 FARCRY 裡的技能點玩到最尾都幾乎點唔晒,同埋技能表中有好多無用技術混雜,如 Reload 快點那些就算把喇,相反暗殺及防禦類的就早點都唔怕,建議搶法準的可以先學暗殺類,反之先可防禦類減低難度。

動物惡過人

雖然第一集後 FARCRY 再無生化敵人出現,但今集除左敵人(海盜),反而筆者覺得動物更可怕,它們除左攻擊力高具撞擊,而且更會群眾進攻,在本身有限的彈藥下,見到一群水牛或巨蜥等絕非輕易應付。

盔甲佬先打腳

為增加難度,遊戲內會加入一些著上盔甲的高級敵人,由於上身及頭部都蓋上裝甲,所以應付他們須先射腳部直至跪下來,其後頭後半部分就會不設防,這時一槍就可以 HeadShot!

廣告