上星期六,GALAXY 同 NVIDIA 就係中國武漢聯合舉辦 2012 GALAXY Esports Carnival。今次嘉年華中就有唔少玩家熟識既《英雄聯盟》比賽,大會就邀請左中國四隊戰隊上場一鬥高下,冠軍仲要有成3皮野人仔,對於一個遊戲玩家都算有返咁上下吸引力,點解香港就無咁大型同吸引既比賽呢,陰公豬。

P1090142 P1090143

P1090145 P1090146

GEC 2012中「英雄聯盟LOL明星戰」比賽就在較早前時間由GALAXY挑選多隊身經百戰的「戰隊」級玩家上台參賽,比賽隊伍分別有WE.i-Rocks、AG迅游、LGD Gaming TaoBao及皇族(圖順序)。

P1090151 P1090155

而且比賽中仲邀請知中國LOL網絡名人玩家黎造比賽旁述。

P1090158

一輪介紹之後,各對隊長並即時抽出稍後比賽對戰次序。

P1090192

規則方面,比賽由大舞台中顯示,比賽雙方隊伍則分別在兩邊背向主觀螢幕進行限時死鬥,左右兩邊會直播玩家以視公正。而地圖當然係玩家最熟識既「Summoner’s Rift」,比賽途中則會隨機出現遊戲角色「Skin」序號供在場觀察提取,對於《LOL》迷絕對係一場有價值同參考性既比賽。

P1090196

當日武漢只係得三度,最高五度,加上場地無恆溫功能,真真正正「打真軍」上陣,唯一好彩就係當日咁岩無雨落,唔係上台係個空曠地方打機真係凍到HIHI。不過只要頭先有留意戰隊名都唔難發現四隊人馬三隊都係有遊戲硬件贊助商,而且戰隊都係清一色贊助商既Gaming產品,打機仲可以幫人做代言人,真係痕死唔少香港玩家。

P1090210 P1090212

最後「英雄聯盟LOL明星戰」比賽就由皇族同WE.i-Rocks對決,結果皇族更以2比0(三局兩勝)壓倒性姿態打贏對手成為總冠軍,最後一場比賽,皇族更以16殺對9殺、殺死多數野外王等優勢迫使WE.i-Rocks放棄比賽。另外,季軍及優異分別為LGD Gaming TaoBao同AG迅游。20歲未夠就人人6K人仔過聖誕,真係今時唔同往日啦。

廣告