近年每逢講起 Gaming Keyboard 都會想起機械軸,但 Gaming 老字號o既 Logitech 就遲遲都無相關產品。不過各位 GAME迷唔洗灰心,因為首款茶軸o既 Logitech G710+終於有賣街喇!我地 Valor Gears 當然唔會放過試玩機會喇!

型號:Logitech G710+
建議零售價:$1,199
查詢:Logitech (3619 6500)
網址:http://www.logitech.com

IMG_0043

Logitech G710+ 是旗下首款機械軸 Gaming Keyboard,採用黑軸按鍵,特色係冇段落反應夠快,壽命較長,而且鍵帽內置了阻尼環降低噪音,夜晚打機都唔怕太嘈。

IMG_0044 IMG_0047

鍵盤左邊橙色部分為自訂鍵,而右邊就設有多媒體遙控及背光調較等功能。

IMG_0052

按鍵背光為白色,支援三段亮度調較,而且還可針對「W A S D 」及「方向鍵」獨立調整背光。

IMG_0051IMG_0055

鍵盤提供兩組 USB 插頭連接電腦,其中是一組僅屬 USB Hub 用作接駁 Gaming Heatset ,而為o左方邊走線,鍵盤底部特別加入凹位,防止 Heatset 線阻外玩家。

g710p-02 g710p-01

Logitech 附設專用軟件,可為「G1 – G6」配合「M1 -M3」合共 18組鍵設定自訂功能,由基本單鍵到連鍵,遠至滑鼠效果及通話熱鍵都任均選擇,設定都算簡單,而軟件亦提供大量 Profile 參考,唔識 Set 都唔洗擔心。

總結

G710+作為首款機械軸產品 ,配搭黑軸,又有自訂鍵及走線設計,作為現今Gaming Keyboard 功能都算合格。不過,對比 Logitech 以前o既款式,今次冇左 LCD 顯示比較失望,如果日後再出高階款式加返就好了。

蛇仔 測試後感 

G710+ 按鍵排列適中,每層斜度唔會太遠,打起來好快上手。其次,自訂鍵距離適中,主要 G2-G5 最為順手。

Van仔 測試後感

G710+是Gaming鍵盤中比較少有的茶軸按鍵,比後紅軸而言茶軸有輕微段落感又接近無聲,按鍵自然較舒服。而巨集按鍵擺放於最左方是無可厚非,不過G1及G2鍵距離就有過遠的感覺,令巨集鍵難以使用。

鍵盤模式:標準(機械式 茶軸)
巨集按鍵:6 x 3 個巨集鍵
多媒體鍵:6個、光度調節
特別功能:Macro、1000Hz/ms、白光 LED
驅動軟件:有,支援巨集設定
保用:三年

廣告