RE6-OP

等咗半年PC版「生化危機 6」終於有得玩,但玩GAME同時又會否想知邊款顯示卡咩Setting 先玩得順暢呢?由今日起 Valor Gears 將會由「蛇仔」話你知玩 GAME 要配咩顯示卡,唔想買錯後悔就記得睇實 VG 「顯卡指南」。

RE6-SH02

「生化危機 6」係一隻半移植遊戲, 延期半年主要為左提升PC版畫質。不過,大家唔洗驚,畫面再靚都唔會有 Crysis 3 或 BattleField 3 級數,所以顯卡要求唔會太高。而講數據之前,我地先瞭解下「生化危機 6」遊戲設定,佢有三項細節、反鋸齒同動作朦化 Motion Blur 可以調較,其中細節對遊戲畫質影響最大,尤其低時畫面就好似「生化危機 4」 水平,實在不能接受。

RE6-SH01

這次測試筆者找來五款顯示卡,分別 3 款由 Inno3D 提供o既 GeForce GTX 600 型號及 2款  Radeon HD 7000型號,市價由 $700 – $1200 不等,價錢應該符合普遍 GAMER 要求。

RE6-price

測試平台: ●處理器 – Intel Core i5-2500k ●主機板 – Intel Z68 ●記憶體 – 8GB DDR3-1600MHz ●硬碟 – 500GB SATA III Hard Disk ●顯示器 – BenQ EW2430

遊戲設定: ●解像度 – 1920 x 1080 ●設定 – 低畫質 + noAA , 中畫質 + FXAA3, 高畫質 + FXAA3HQ ●測試位置 – Chris 故事第一節

單位解釋:PC 遊戲順暢度可以 fps (每秒格數) 單位來量度,而標準為 30fps 基本順暢及 60fps 非常順暢兩個指標。

RE6-bench

Part 1. 性能比較

測試設定集中於「中畫質+ FXAA3」及 Chris 故事第一節中進行,從以上圖表可以睇到 GTX 650 Ti 及 HD 7770 都錄得接近 60fps 平均值,順暢度最高。其次 GTX 650 同 HD 7750 平均值有 40-45fps,順暢度都算可以,而剩下o既 GT 640 表現最慢,平均值都有 33fps 屬基本順暢水平。

RE6-bench2

**單位為 fps

Part 2. 不同畫質比較

除o左知道邊張最快,我地仲進行了不同「高畫質」o既測試,雖然成績次序不變,但卻得出一個奇怪結果,就係中與高畫質o既格數差別只有1-2fps,其次我地都用o左 GT 640 設定至最低畫質,結果都係差別極少,但畫質就明顯降低,因此結論係「生化危機 6」好睇顯示卡本身性能,即使後天調低畫質增加格數,效果亦唔會明顯。

IMG_0839

總結: 一千蚊價位最順暢

經過兩回測試,如果你想好順咁玩「生化危機 6」,筆者建議你考慮 NVIDIA 嘅 GeForce GTX 650 Ti 或 AMD 嘅 Radeon HD 7770,兩者價錢為 $1200 及 $1000,如果 Budget 再少啲最起碼都選擇 Radeon HD 7750 市價約 $800。講到哩度,這次「顯卡指南」都告一段落,如果大家對顯示卡或砌機有疑問不妨係 VG Facebook 留言/發短訊,「蛇仔」我都會樂意回答你o既難題,而係測試下一隻 GAME 之前,下一個 POST 將會講下新出嘅 HD 7790 同 GTX 650 Ti Boost!

廣告